onsdag 4 maj 2011

Bra att veta om omega 3 och omega 6

Det finns två sorters fleromättat fett som våra kroppar inte kan tillverka själva, som vi måste få i oss genom det vi äter. Omega 3 och Omega 6. De bör finnas till ungefär i lika delar i vår kost. Vi behöver bara några gram av dem per dag.
Omega 6 finns i stort överskott i vår kost, till exempel i matoljor av majs, solros och soja. De finns i också i margariner, särskilt då i Becel, de finns också i spannmål.
Omega 3 är det betydligt mindre av i vår kost. Vegetabiliskt Omega 3 finns i bla. Linfrö men vegetabiliskt Omega 3 är i en form som har visat sig svåra för människan att omvandla till de så kallade långkedjade Omega3 fettsyrorna som är bra för oss. De måste passera via ett djur där de omvandlas så att vi kan tillgodogöra oss dem.
Genom kött och fet fisk får vi i oss de rätta Omega 3 fettsyrorna. Vegetabiliskt omega 3 är alltså ett lurendrejeri,  de fyller ingen funktion för oss utan kan i stället vara direkt skadliga!
Odlad fisk kan innehåller mycket omega 6 så det är därför bättre att äta vildlevande fisk.
Långkededjigt omega 3 är inflamationsdämpande och stärkande för infektionsförsvaret. Det dämpar också blodproppsbildning.
Om vi däremot får i oss för mycket av omega 6 blir vi sjuka. Vi kan få kärlförkalkning, vi blir mer  infektionskänsliga och drabbas lättare av allergier, cancer och får lättare blodproppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

uppercut

hotel